Osmangazi'de Deprem Riski ve Acil Dönüşüm Gerekliliği
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, İnşaat Müteahhitleri ve Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin düzenlediği 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Aydın, Osmangazi'de deprem yönetmeliğine uygun olmayan yaklaşık 400 bin yapının bulunduğunu ve bunların acil dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Bu yapıların çoğunun 50-60 yıllık ve riskli olduğu belirtildi. Bursa'nın alüvyon zemin üzerine kurulu olması ve Kahramanmaraş depreminin ardından yaşananları göz önünde bulundurarak, şehirde büyük bir depremin beklendiğini ve dönüşümün hayati önem taşıdığını dile getirdi. Başkan Aydın, Bursa'nın tarihsel deprem geçmişini hatırlatarak, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini vurguladı. Geçmişte yaşanan büyük depremlerden ders çıkarılarak, gelecekte yaşanabilecek büyük bir felaketin önüne geçilmesi gerektiği vurgulandı. Hızlı bir şekilde dönüşümün sağlanması için gereken adımların atılacağı belirtildi.
Erkan Aydın, Osmangazi Belediyesi olarak 4 bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarına başladıklarını açıkladı. Soğanlı ve Çiftehavuzlar bölgeleri öncelikli alanlar arasında yer alıyor. Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile görüşülerek çalışmaların hızlandırılması hedefleniyor. Soğukkuyu mahallesinde yaklaşık 30 bin metrekarelik bir alanda görüşmeler devam ediyor. Ebuishak ve Elmasbahçeler bölgelerinde de çalışmalar yürütülüyor. Osmangazi'nin yaklaşık %75'inde dönüşüm ihtiyacı olduğu ve 400 bin yapının hızlı bir şekilde dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı. Kentsel dönüşümün en büyük sorunlarından biri konut rezerv alanlarının yetersizliği olarak gösterildi. Devletin verdiği kira desteğinin mevcut piyasa koşullarında yetersiz kaldığına da değinildi.
Afet Koordinasyon Merkezi ve Afet Köy Projesi
Osmangazi Belediyesi, deprem anında hızlı müdahale ve konaklama ihtiyacını karşılamak için "Afet Koordinasyon Merkezi" ve "Afet Köy" projelerini hayata geçirmek için çalışıyor. Almanya'nın Hessen Eyaleti ile işbirliği içinde yürütülen Afet Koordinasyon Merkezi projesi, 136 mahalleye anında müdahale imkanı sağlayacak. Afet Köy projesi ise deprem anında konteyner ihtiyacını karşılamak ve olası konaklama sorunlarını önlemek amacıyla geliştirildi. Marmara bölgesinde meydana gelebilecek büyük bir depremin ekonomik ve sosyal açıdan büyük yıkımlara yol açabileceği belirtildi. İstanbul, Bursa, Ankara ve Kocaeli gibi büyük şehirlerde yaşanabilecek olası bir depremin etkilerinin azaltılması için çalışmaların önemine değinildi. Sürdürülebilir, dayanıklı ve güvenli bir Osmangazi oluşturmak için çalışmaların devam ettiği vurgulandı. Başkan Aydın, ekolojik, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik hedeflerine de değinerek projenin kapsamlı bir yaklaşımla ele alındığını belirtti.