Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, İnşaat Müteahhitleri ve Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) tarafından düzenlenen 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Aydın, ilçedeki depreme dayanıklı olmayan yapılar nedeniyle acil kentsel dönüşüm ihtiyacına dikkat çekti. Osmangazi'de 144 bin 337 yapı ve 521 bin 600 bağımsız bölümün yaklaşık %75'inin hem kaçak hem de deprem yönetmeliğine uygun olmadığını vurguladı. Bu durum, 400 bin civarında yapının 6 ve üzeri şiddetindeki bir depreme karşı risk altında olduğunu gösteriyor. Başkan Aydın, Kahramanmaraş depreminin ardından bölgede yaptığı incelemelerde, soğuktan ölen vatandaşlara şahit olduğunu ve bu durumun kentsel dönüşümün önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti. Acil dönüşüm ihtiyacını vurgulamak için, Bursa'nın tarihsel depremlerini de hatırlatarak, şehrin büyük bir depremi beklediğini ifade etti.
Osmangazi'de Kentsel Dönüşüm Projeleri
Bursa'nın alüvyon topraktan oluşan bir ova üzerine kurulu olduğunu ve hızlı kentleşmenin kaçak ve çarpık yapılaşmaya yol açtığını belirten Başkan Aydın, belediyenin 4 bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarına başladığını açıkladı. Soğanlı ve Çiftehavuzlar bölgeleri başta olmak üzere, Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile görüşerek çalışmaları hızlandıracaklarını söyledi. Soğukkuyu mahallesinde 30 bin metrekarelik bir alanda görüşmeler devam ederken, Ebuishak ve Elmasbahçeler bölgelerinde de çalışmalar yürütülüyor. Başkan, Osmangazi'nin %75'inde dönüşüme ihtiyaç olduğunu ve 400 bin yapının hızlıca dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Kira desteğinin yetersiz kaldığını ve konut rezerv alanlarının olmamasının en büyük sorunlardan biri olduğunu da ekledi.
Afet Koordinasyon Merkezi ve Afet Köy Projesi
Erkan Aydın, Osmangazi Merkez Afet Koordinasyon Merkezi projesinin detaylarını paylaşarak, Almanya'nın Hessen Eyaleti'nden hibe desteği almak için görüşmeler yaptıklarını açıkladı. Bu proje ile 136 mahalleye anında müdahale edilmesini hedefliyorlar. Ayrıca, deprem anında konaklama ihtiyacını karşılamak için geliştirilen 'Afet Köy' projesi hakkında bilgi vererek, deprem sonrası konteyner bulma telaşını ortadan kaldırmayı amaçladıklarını belirtti. Marmara bölgesinde meydana gelebilecek büyük bir depremin ekonomik ve üretim anlamında büyük bir felakete yol açabileceğini vurguladı.
Sürdürülebilir ve Dirençli Bir Osmangazi Hedefi
Başkan Aydın, dirençli bir Osmangazi oluşturmak için belirledikleri alt hedefleri de sıraladı. Bu hedefler arasında doğal sistemleri güçlendirmek, karbon ayak izini azaltmak, iklim değişikliğine adaptasyon, biyoçeşitliliği korumak, dayanıklılık, kaynak verimliliği ve döngüsellik, yaşam kalitesini yükseltmek, toplumda eğitimle farkındalık oluşturmak, kültürel ve sosyal etkileşim, turizm potansiyelini artırmak, yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji verimliliğini artırmak, kentsel ısı adası etkisini azaltmak, sürdürülebilir yapı malzemeleri kullanmak, yeşil altyapı oluşturmak, düşük karbonlu esnek ve dirençli yapıları çoğaltmak yer alıyor. Ana hedeflerinin Osmangazi ve Bursa'yı daha dirençli ve güvenli bir şehre dönüştürmek ve insanların güven içerisinde yaşamalarını sağlamak olduğunu vurguladı. İstanbul, Ankara ve Kocaeli gibi büyük şehirlerde de benzer risklerin bulunduğunu hatırlattı.